Advanced Agile Product Ownership

Veel bedrijven die het Agile werken hebben geadopteerd hebben Product Owners aangewezen. Van deze Product Owners wordt verwacht dat ze het Product eigenaarschap voeren. Al dan niet volgen ze daarvoor een Agile (basis)traning.

In de praktijk blijkt vervolgens dat het Ownership van de rol veel meer omvat dan op het eerste gezicht lijkt. Je bent echt eigenaar van het product . De Product Owner moet daarvoor het stakeholdermanagement op orde hebben, een visie op het product is noodzakelijk om prioriteiten af te wegen en ook het beheren van de backlog kent vele valkuilen.

Vragen die daarbij ontstaan is (1) hoe verdeel ik mijn tijd over de Agile teams en de stakeholders, (2) hoe ontwikkel ik mijn visie op het product en (3) hoe ga ik om met externe deadlines. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer vraagstukken waar je als Agile Product Owner mee te maken krijgt.

Cursus en onderwerpen

In deze cursus wordt in vijf blokken de drie professionaliseringsgebieden van Agile Product Ownership behandeld: (1) Product Management, (2) Backlog Management en (3) Stakeholder Management..

In het eerste blok wordt een introductie in de drie gebieden gegeven. Bij elk van de gebieden wordt ingegaan op de aspecten die noodzakelijk zijn voor succesvol Product Ownership. Tijdens dit blok doceert een ervaren gastspreker uit zijn praktijk, als Product Owner.

In het tweede blok gaan we dieper in op Productmanagement; in hoeverre moet je je product kennen? Wat laat je over aan het team? Je ontwikkelt in dat blok ook een visie op je eigen product. Daarbij gebruik je elkaars inzichten, product management modellen & -theorieën en je benut de kennis van de docent. Onder meer passeren de hype cycle, productstrategie en marktpenetratie de revue.

In het derde blok gaan we dieper in op backlog management. We behandelen actief backlog beheer, het afwegen van prioriteiten en het Agile plannen. Ook behandelen we het schrijven van Epics, Features en User stories. Daarnaast behandelen we het verwerken van non-functional requirements in de backlog. In het derde blok zit ook een demonstratie met Agile planningssoftware van een ervaringsdeskundige.

In het vierde blok gaan we dieper in op het stakeholdermanagement. Onderdeel daarvan is het maken van stakeholdermaps en het classificeren van stakeholders. Ook behandelen we hoe je stakeholders managet en je tijd effectief verdeelt. In het blok komt ook aan bod hoe je omgaat met politieke krachten en hardnekkige thema's, zoals macht en manipulatie.

In het laatste deel staan we nader stil bij het Product Ownership in grotere complexe omgevingen. We behandelen de positie van de Product Owner in geschaalde Agile omgevingen. Tevens komen , featureteams en BizDevOps teams aan de orde.

Het programma ziet er als volgt uit:

Een belangrijk deel van de cursus is het uitwisselen van kennis en ervaringen uit de praktijk over de Product Owner rol. De wekelijkse sessies zorgen dat het geleerde direct in de praktijk kan worden gebracht en de opvolgende week worden besproken.

Na de cursus kun je het PSPO1 certificaat bij Scrum.Org behalen en daar bereiden we je grondig op voor. Belangrijk om te vermelden dat deze cursus wel (veel) meer gericht is op de praktijk en veel meer omvat dan het PSM1 examen.

De cursus bestaat uit 5 na-middagen van 15:00-19:00 op de Uithof in Utrecht, inclusief avondeten.

De kosten van de cursus bedragen € 1.495,- per persoon excl. btw, exclusief PSPO1 examengeld.

De cursisten dienen basiskennis te hebben van het Agile werken. De cursisten kunnen voor de opdrachten gebruik maken van assistentie vanuit de universiteit op vaste momenten.

Deze cursus start weer in het najaar. Heb je interesse in de cursus? Stuur dan een bericht via info@nisi.nl en je ontvangt als eerste een uitnodiging voor de nieuwe cursusdata.

Aanmelden

Dit is het aanmeldformulier voor deze cursus van de Universiteit Utrecht. Na het invullen van dit formulier nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om uw inschrijving te voltooien.

Hoe heeft u ons gevonden? *
U kunt meerdere antwoorden aangeven.
*

CursusLocatie

Buys Ballotgebouw 262
Princetonplein 5
Utrecht, 3584CC
030 268 5398

 

Wat cursisten zeggen over deze cursus:

"Praktische invulling met de nodige dosis theorie! Goede docenten. Veel ruimte voor interactie."

"Ervaringen uitwisselen met mensen die binnen andere organisaties een soortgelijke rol / functie hebben."

"De cursus ging veel verder dan alleen Product Ownership. De behoefte was bij mij ook groter. Daardoor werden de van mij beantwoord en heb ik meer gevoel en richting naar de toekomst van mijn functioneren in deze rol."

"Het was fijn met met gelijkgezinden te zitten en informatie met elkaar te kunnen delen over hoe de processen binnen de andere bedrijven ingericht zijn."

"Interactie en praktische invulling. Goede docenten!"

"In ongedwongen sfeer ervaringen uitwisselen met collega's (intern/extern) en daarbij ook de theoretische kaders kunnen toetsen."

"Ik vond het leerzaam om ervaringen uitwisselen met collega's (intern/extern) en daarbij ook de theoretische kaders kunnen toetsen."

Referenties:

Saddington, P. (2012). Scaling Product Ownership Through Team Alignment and Optimization. Paper presented at the Proceedings Agile conference.

Cho, J. (2008). Issues and Challenges of agile software development with SCRUM. Issues in Information Systems, 9(2), 188-195.

Pries-Heje, L., & Pries-Heje, J. (2011). Why Scrum works: A case study from an agile distributed project in Denmark and India. Paper presented at the Agile Conference (AGILE), 2011.

Saddington, P. (2012). Scaling Product Ownership Through Team Alignment and Optimization. Paper presented at the Proceedings Agile conference.

Schwaber, K. (2015). Scrum.org - Path to Agility, 2015, from https://www.scrum.org/About/All-Articles/articleType/ArticleView/articleId/691/The-Path-to-Agility

Sutherland, J., Schoonheim, G., & Rijk, M. (2009). Fully distributed scrum: Replicating local productivity and quality with offshore teams. Paper presented at the 42nd Hawaii International Conference on System Sciences (HICSS), Hawaii, USA.

Sutherland, J., & Schwaber, K. (2013). The Scrum Guide TM   Retrieved from http://www.scrumguides.org/download.html

Vlaanderen, K., Jansen, S., Brinkkemper, S., & Jaspers, E. (2011). The agile requirements refinery: Applying SCRUM principles to software product management. Information and Software Technology, 53(1), 58-70.

Vlietland, J., van Solingen, R., & van Vliet, H. (2015). Delivering business value faster by sets of codependent Scrum teams: a governance framework. Journal of System and Software.

Vlietland, J., & van Vliet, H. (2015). Towards a governance framework for chains of Scrum teams. Journal of Information and Software Technology, Volume 57 (January 2015), Pages 52–65. doi: 10.1016/j.infsof.2014.08.008