Software product management

Veel bedrijven willen hun focus verleggen van maatwerksoftware naar standaard softwareproducten. We zien daarom dat het belang en de relevantie van de functie productmanager groeit. De productmanager is verantwoordelijk voor het bepalen van de nieuwe functionaliteit die per release geïmplementeerd zal worden. Daarbij is hij de spil tussen de interne stakeholders (zoals sales en development) en externe stakeholders (zoals klanten en partners). 

In Nederland bestaan er enkele opleidingen tot productmanager, maar geen opleiding tot software productmanager. De cursus van de Universiteit Utrecht vult dit gat. Bovendien sluit de cursus nauw aan op de eisen voor het behalen van Europese certificering van de ISPMA. Sinds 2008 bieden wij deze cursus tweemaal per jaar aan. 

Cursus en onderwerpen

De cursus Software Product Management wordt tweemaal per jaar gegeven en bestaat uit tien sessies rondom product management in softwarebedrijven. Tijdens deze tien sessies behandelen we samen met de cursisten diverse onderwerpen zoals het verzamelen en prioriteit geven van requirements, het opstellen van een release, het schrijven van een roadmap en hoe product management effectief in te vullen in een snel veranderende, Agile werkomgeving. Ook is er aandacht voor de communicatie van de software productmanager met de klant en de interne stakeholders. Met de cursus worden handvatten gegeven om de software product managementprocessen naar een hoger niveau te brengen, hierbij wordt gebruik gemaakt van een intern ontwikkelde zelf-test voor het vaststellen van de product management maturity.

Doelgroep en kosten

De cursus is bedoeld voor productmanagers bij productsoftwarebedrijven en wordt afgesloten met een certificaat van deelname, uitgegeven door de Universiteit Utrecht. De sessies vinden plaats op de universiteit. De kosten van de cursus bedragen € 2.800,- per persoon excl. btw (€ 2.600,- voor leden van Nederland~ICT). Hierbij is al het benodigde cursusmateriaal inbegrepen. 

Europese certificering

Sinds 2012 bestaat er de mogelijkheid tot het behalen van officiële, Europese certificering. Na afronding van de bijeenkomsten heeft de deelnemer alle kennis en vaardigheden in huis om de ISPMA Foundation Level certificering te behalen. De ISPMA FL certificering geldt als een internationaal erkend getuigschrift van een goede beheersing van kennis en technieken met betrekking tot SPM. Meer informatie met betrekking tot de ISPMA is te vinden op www.ispma.org. Aan het examen zijn additionele kosten verbonden.

 Cursusdata najaar 2018

Cursusdata najaar 2018

De najaarscursus voor SPM start op 25 september 2018. Na de voorjaarscursus zullen hier op deze pagina de precieze data beschikbaar gemaakt worden.

Aanmelden

Dit is het aanmeldformulier voor de cursus software product management van de Universiteit Utrecht. Na het invullen van dit formulier nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om uw inschrijving te voltooien.

Hoe heeft u ons gevonden? *
U kunt meerdere antwoorden aangeven.
*

 

 

 • Bekkers, W., van de Weerd, I., Spruit, M., and Brinkkemper, S. (2010). A framework for process improvement in software product management. Accepted for the 17th EuroSPI conference, September 1-3, Grenoble, France.
 • Clements, P. C., Jones, L. G., Northrop, L. M., & McGregor, J. D. (2005). Project Management in a Software Product Line Organization. IEEE Software 22(05), 54-62, SEPTEMBER/OCTOBER, 2005.
 • Ebert, C. (2007). The Impacts of Software Product Management. Journal of Systems and Software 80(6), 850-861.
 • van de Weerd, I., Brinkkemper, S., Nieuwenhuis, R., Versendaal, J., Bijlsma, L. (2006). Towards a Reference Framework for Software Product Management. Proceedings of the 14th International Requirements Engineering Conference, Minneapolis/St. Paul, Minnesota, USA, 312-315.
 • Software Product Management website
 • Hull, Jackson, and Dick. Requirements Engineering, 2nd Edition.
 • Kittlaus, H.-B., & Clough, P.N. (2009). Software Product Management and Pricing: Key Success Factors for Software Organizations. Berlin: Springer-Verlag. 
 • Carlshamre, P., Sandahl, K., Lindvall, M., Regnell, B., & Natt och Dag, J. (2001). An industrial survey of requirements interdependencies in software product release planning, Proceedings of the 5th IEEE Intern. Symposium on Requirements Engineering, pp. 84-91. 
 • Wiegers, K.E. (1999). First things first: prioritizing requirements. Software Development 7(9), 48–53. 
 • Ruhe, G., & Saliu, M.O. (2005). The Art and Science of Software Release Planning, IEEE Software 22(6), 47-53.
 • van den Akker, M., Brinkkemper, S., Diepen, G., & Versendaal, J. (2008). Software product release planning through optimization and what-if analysis, Inf. Softw. Technol. 50(1-2),101-111. 
 • Karlsson, J., & Ryan, K. (1997). A Cost-Value Approach for Prioritizing Requirements, IEEE Software 14(5), 67-74. 
 • Park, J.W., Port, D., & Boehm, B.(1999). Supporting distributed collaborative prioritization, Sixth Asia-Pacific Software Engineering Conference, Takamatsu, Japan, pp. 560 – 563. 
 • Regnell, B., Höst, M., Natt och Dag, J., Beremark, P. & Hjelm, T. (2001). An industrial case study on distributed prioritisation in market-driven requirements engineering for packaged software. Requirements Engineering 6, 51–62. 
 • Beck, K. (1999). Extreme Programming Explained: Embrace Change. Addison-Wesley.

cursuslocatie

Buys Ballotgebouw 262
Princetonplein 5
Utrecht, 3584CC
030-268 53 98

 

Testimonials
"De cursus SPM heeft mij doen inzien dat we Product Management al heel goed toepassen in ons kleine bedrijf. Echter, er zijn ook zoveel zaken die we nog kunnen verbeteren waardoor we de volgende professionaliseringsslag kunnen gaan maken. De cursus heeft mij echt geholpen om te bepalen voor welke uitdagingen we nog staan."
- Bernard Schut, ShareCompany

"Goede cursus waarin de basis van productontwikkeling wordt toegelicht aan de hand van het SPM model. Als productmanager krijg je zo een duidelijk beeld over de verantwoordelijkheden en taken van een productmanager. De presentaties van gastsprekers met de ervaring uit de praktijk zijn zeer waardevol."
- Jeroen van Amersfoort, Centric

"Een cursus welke zeker aan te raden is voor product managers, of hoe deze rol ook binnen jouw bedrijf heet. Is het niet voor de theorie en praktijkvoorbeelden vanuit de cursus zelf, dan wel van de mede cursisten die met dezelfde vragen stoeien."
- Ronald Lemmen, Cherry-T

"De cursus SPM helpt je om de waan van de dag te doorbreken door een breed pallet van theoretische en praktische handvatten te bieden om zodoende de Product Management processen binnen jouw bedrijf te verbeteren."
- Lutzen Luinenburg, GX

"Voorafgaand aan de cursus was onduidelijk wat de taken en verantwoordelijkheden van productmanager waren. De cursus sloot goed aan op mijn situatie, waardoor deze onduidelijkheid nu is weggenomen. Het groot aantal sprekers zorgde vervolgens ook voor een goede lading praktijkervaring waaruit geput kon worden. Al met al een hele goede cursus."
- Jilles van Oossanen, EBPI

"Na een aantal jaren in de praktijk te werken als productmanager, ben ik via Nederland ICT in contact gekomen met deze cursus Software Product Management. De cursus en docenten hebben mij aangenaam verrast met zowel de inhoud als de vorm. Op basis van een gefundeerd SPM-Model hebben we gedurende 10 weken uitgebreide informatie gehad over alle onderdelen van het vak Software productmanager en de verantwoordelijkheden die daarbij horen. De verhouding theorie en praktijk waren uitstekend uitgebalanceerd. De aanwezigheid van de andere cursisten was van extra toegevoegde waarde omdat zij allen als productmanager actief zijn en vanuit hun specifieke branche ervaring met waardevolle aanvullingen konden inbrengen. Binnen ons bedrijf gaan we de structuur van SPM Competence model daadwerkelijk implementeren. In 2015 hebben we daartoe de eerste aanzet gegeven en vanaf begin 2016 gaan we stapsgewijs de verantwoordelijkheden en processen toepassen zoals beschreven in het SPM Model."
- Ed van Dijk , december 2015  

"Goede training. Geeft een overzichtelijk beeld van de vele aspecten van Software Product Management in relatie tot de rest van de organisatie."
- Richard Kloosterman, DICTU

"Een goede introductie in software product management als discipline met veel aandacht voor ervaring uit de praktijk."
- Chris Elvin, UWV

Anonieme beoordelingen
"De cursus Software Product Management bevatte veel zinvolle informatie en een leuke afwisseling tussen onderwerpen. Bovendien was alles goed georganiseerd."

"The course has provided me with a solid framework to tackle the unique challenges in software product management. And the interaction with other professionals and perspectives is invaluable."