Inhoud

In Nederland bestaan er enkele opleidingen tot productmanager, maar geen opleiding tot software productmanager. De cursus van de Universiteit Utrecht vult dit gat. Bovendien sluit de cursus nauw aan op de eisen voor het behalen van Europese certificering van de ISPMA. Sinds 2008 bieden wij deze cursus tweemaal per jaar aan. 

Rol van de software product manager

Veel bedrijven willen hun focus verleggen van maatwerksoftware naar standaard softwareproducten. We zien daarom dat het belang en de relevantie van de functie productmanager groeit. De productmanager is verantwoordelijk voor het bepalen van de nieuwe functionaliteit die per release geïmplementeerd zal worden. Daarbij is hij de spil tussen de interne stakeholders (zoals sales en development) en externe stakeholders (zoals klanten en partners). 

Onderwerpen

We behandelen samen met de cursisten diverse onderwerpen zoals het verzamelen en prioriteit geven van requirements, het opstellen van een release, het schrijven van een roadmap en hoe product management effectief in te vullen in een snel veranderende, Agile werkomgeving. Ook is er aandacht voor de communicatie van de software productmanager met de klant en de interne stakeholders. Met de cursus worden handvatten gegeven om de software product managementprocessen naar een hoger niveau te brengen, hierbij wordt gebruik gemaakt van een intern ontwikkelde zelf-test voor het vaststellen van de product management maturity.

Europese certificering

Sinds 2012 bestaat er de mogelijkheid tot het behalen van officiële, Europese certificering. Na afronding van de bijeenkomsten heeft de deelnemer alle kennis en vaardigheden in huis om de ISPMA Foundation Level certificering te behalen. De ISPMA FL certificering geldt als een internationaal erkend getuigschrift van een goede beheersing van kennis en technieken met betrekking tot SPM. Meer informatie met betrekking tot de ISPMA is te vinden op www.ispma.org. Aan het examen zijn additionele kosten verbonden.