Continuous Delivery 3.0. platform

Tijdens de cursus Continuous Delivery 3.0 wordt gebruik gemaakt van een Continuous Delivery 3.0 platform. Het platform is ontwikkeld vanuit een samenwerkingsverband van het NISI, Search4Solutions en Universiteit Utrecht. Alle elementen van Continuous Delivery 3.0 zijn verwerkt in het platform. Ewan Klomp studeert informatiekunde aan de Universiteit Utrecht en is tevens software developer bij het NISI. Hij is de drijvende kracht achter het Continuous Delivery 3.0 platform.

Welke functie vervult het Continuous Delivery Platform?

De belangrijkste processen van het continue integreren, testen en uitrollen van software. Daarnaast bevat het platform morgelijkheden om gebruikersfeedback te verzamelen, te analyseren en te rapporteren. Ook bevat het platform mogelijkheden om de resultaten te verwerken in Agile planningen en roadmaps.

Wat leren cursisten over Continuous Delivery tijdens de cursus?

Tijdens de cursus Continuous Delivery (CD) 3.0 leren cursisten wat een Continuous Delivery 3.0 platform is en hoe je dit opzet en verder ontwikkelt. Daarbij leren ze hoe je gebruikersfeedback genereert en hoe je dit verwerkt in Agile roadmaps.

Na de cursus kunnen cursisten zelf een Continuous Delivery pipeline ontwikkelen en implementeren, passend bij het IT landschap van het bedrijf waarin ze werken. Tijdens CD 3.0 demonstraties laten we zien hoe je dit zelf doet.

Wat wordt er behandelt tijdens de demonstratie?

Het demonstratie platform bestaat uit 2 delen, de front-end (app) en de backend (webapplicatie). Het normale Continuous delivery traject wordt behandeld in de demo aan de hand van de webapplicatie. Met name het tracken en plannen wordt behandeld door middel van een Mobile App.

Bekijk de korte video’s met demo van de Front end pipeline in Xamarin

Welke tools zijn er gebruikt voor het Continuous Delivery 3.0 platform?

Er is vooral gebruik gemaakt van open source software. Meerdere. Jenkins instances worden gebruikt voor de orchestratie van het Continuous Delivery proces. De webapplicatie is geschreven in Java en maakt gebruik van Spring Boot voor de REST API. Maven wordt gebruikt om de applicatie te bouwen. De Spotify plugin zorgt voor het aanmaken van de Docker images. De uitgerolde Docker images vormen de backend voor de Mobile Apps. De Mobile App worden geschreven in Xamarin, een omgeving om Apps mee te ontwikkelen in Visual Studio en C#. Deze Apps worden vervolgens gepubliceerd via de bekende Google en Apple Mobile App stores.

Bekijk de korte video van de User Acceptance test

Cursus Continuous Delivery 3.0

De cursus Continuous Delivery 3.0 wordt in het najaar herhaald. De achtdelige cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De lessen worden voor een deel verzorgt door sprekers van softwarebedrijven zoals Google en Microsoft. Lees meer informatie over de cursus of stuur een mail om op de hoogte te blijven van nieuwe cursusdata.