Op bezoek bij de Unit4 Dev-Day in Maarssen

Vandaag waren we op bezoek bij de Dev-Day van Unit4, hun jaarlijkse R&D-kennisdag. De dag bestaat uit meerdere plenaire en parallel sessies van elk 60 minuten, waarin de nieuwste technologieën worden gepresenteerd. Het Nederlands Instituut voor de Software Industrie presenteert het Continuous Delivery 3.0 gedachtegoed inclusief een aantel kenmerkende voorbeelden.

IMG_20181003_160958.jpg

Na binnenkomst werden we direct voorbereid met headsets, laptops en afstandsbedieningen. Daarna volgende een uitgebreide instructie.

Vervolgens werden we naar een zaal geleid en mochten we voor 200 software developers het kenniscentrum en het Continuous Delivery 3.0 (CD 3.0) framework presenteren.

De presentatie legde het CD 3.0 gedachtegoed uit, met de vijf deelgebieden, Intelligence, Planning, Integration, Testing en Deployment. Daarna zoomden we in op elk van de deelgebieden.

IMG-20181003-WA0004.jpg

Daarna gaf Continuous Delivery expert Ewan Klomp een demonstratie met Azure DevOps, dat drie weken geleden door Microsoft is gelanceerd. Azure DevOps bestaat onder meer uit Azure Pipelines en Azure Repos.

Na de pauze met veel verdiepende vragen en gesprekken, werden in een meer technische sessie van 60 minuten twee Continuous Delivery implementaties gepresenteerd aan het publiek.

Deze twee implementaties zijn vanuit een Young Professional Programma bij Nederlandse softwarebedrijven gerealiseerd

Young Professional Jacco Mook presenteerde een ontwikkelstraat voor een Legacy systeem waarbij de backoffice en frontoffice in iteraties is gemigreerd naar een Continuous Delivery platform. Bij de implementatie is Jenkins en Linux gebruikt.  Met name de scripting bleek een uitdaging, wegens beperkingen in de pad-namen van Jenkins. Het overwinnen van tijdrovende uitdagingen zitten bijna altijd in details.

Young Professional Jacco Mook presenteerde een ontwikkelstraat voor een Legacy systeem waarbij de backoffice en frontoffice in iteraties is gemigreerd naar een Continuous Delivery platform. Bij de implementatie is Jenkins en Linux gebruikt.

Met name de scripting bleek een uitdaging, wegens beperkingen in de pad-namen van Jenkins. Het overwinnen van tijdrovende uitdagingen zitten bijna altijd in details.

Young Professional Stijn Dautzenberg presenteerde een implementatie voor een klant, die GIT-versiebeheer voor 100 maatwerk versies van een softwareproduct wilde combineren met een functionele programmaopzet. Door de functionele opzet kunnen OO-concepten niet worden toegepast, om wijzigingen vanuit de core via inheritance door te voeren over de 100 maatwerk versies.  Voor deze functionele opzet is bij het NISI een oplossing ontwikkeld dat het automatisch doorvoeren van deze wijzigingen toch mogelijk maakt.

Young Professional Stijn Dautzenberg presenteerde een implementatie voor een klant, die GIT-versiebeheer voor 100 maatwerk versies van een softwareproduct wilde combineren met een functionele programmaopzet. Door de functionele opzet kunnen OO-concepten niet worden toegepast, om wijzigingen vanuit de core via inheritance door te voeren over de 100 maatwerk versies.

Voor deze functionele opzet is bij het NISI een oplossing ontwikkeld dat het automatisch doorvoeren van deze wijzigingen toch mogelijk maakt.

Al met al een bijzondere dag met een uitstekende organisatie. We zijn dankbaar om zo samen te mogen werken met een van de mooiste softwarebedrijven in Nederland.

Jan Vlietland